środa, 23 lutego 2011

Podkarpackie proziaki

Są pyszne...niezaprzeczalnie
Są syte
Są szybkie i łatwe w przygotowaniu

  1/2kg mąki,
 1/2 łyżeczki sody,
szklanka  kwaśnego mleka,
pół łyżeczki soli, odrobinę cukru
1-2  jajka


To wszystko zagniata się w ciasto, dobrze wyrabiając. Potem na stolnicę, rozwałkować na około 1 cm, wg. własnej inwencji wykrawać szklaną, lub kroić w kwadraty i piec na suchej patelni ( ogień niewielki) ok. 3-4 minuty z każdej strony. Rarytasem są proziaki pieczone na blasze węglowej kuchni..ale kto dziś ją ma :(


Je się ten smakołyk od razu po upieczeniu smarując wierzch masełkiem i umieszanym ze szczypiorkiem i śmietaną wiejskim serem. Palce lizać.

2 komentarze:

  1. Jak szybkie i łatwe to coś dla mnie! ale mi narobiłaś smaczku...
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń